Foto7Weekse

Week 5, Steen, de resterende weken vind je op pagina 2 

 

 

anita_steen.jpg erna_steen.jpg frans_steen.jpg

harrie_steen.jpg karel_steen.jpg marti_steen.jpg

martin_steen.jpg mees_steen.jpg silke_steen.jpg

Foto's van:

  • Anita
  • Erna
  • Frans
  • Harrie
  • Karel
  • Marti
  • Martin
  • Mees
  • Silke

(beweeg met de muis over de foto om de naam van de maker te zien)

 

Beoordelingen:

Erna, 21-11-2020

Foto 1: scherpstelpunt in het midden vd steen, misschien iets kleiner diafragma voor grotere scherptediepte, vind het wel jammer dat de details in het kleed zo goed zichtbaar zijn, idee en originaliteit iets minder. Het is een steen. Misschien was er iets meer uit te halen met een andere belichting en achtergrond, de steen heeft vlgs mij transparantie. **

Foto 2: van mij. Dubbelfoto van globe, ook (deel) van steen en een grafsteen van een Italiaans meisje, portret op haar leefplaats op de aardbol.

Foto 3: laat byzondere ontstaansvorm zien. Technisch niet geheel scherp, goede belichting onder lastige omstandigheden. **

Foto 4: fraai sieraad (engeltje?) met verschillende stenen. Achtergrond geeft veel meerwaarde aan de foto, mooi gedaan! ****

Foto 5: goede studie, steen laat mooie details zien, waarbij je gaat nadenken over de ouderdom vd steen. Artistiek gezien was er misschien iets meer uit te halen door de eigenschappen (kleur, structuur, transparantie enz) vd steen te gebruiken. **

Foto 6: WoW, deze vind ik gaaf!

Mooie kleuren en compositie, er wordt mee gegooid. Origineel en verrassend! ****

Foto 7: een uitnodigende steen, een paradox, grappig gezien of ligt dat aan mijn interpretatie? *** Ook de ogenschijnlijk overeenkomstige structuur van steen en bomen, ik zie verrassing. **** Foto 8. Technisch mis ik scherpte.

Compositie ok.  Het vertelt mij een mooi verhaal, iemand wordt gemist door een kind. ***

Foto 9. Mooi die werking van het water over de stenen. Erosie maakt de stenen rond en glad. Sluitertijd geeft iets bewegingsonscherpte, zou misschien meer effect geven indien deze iets langer zou zijn.

 

 

 

Mees 21-11-2020

Foto 1. Prachtig contrast tussen de steen en de ondergrond, die beide mooi doortekend zijn. De steen heeft iets onverzettelijks, wat je ook van steen verwacht: het is één brok wat met de scherpe kant naar links weerstand biedt aan het licht.

Foto 2: een intrigerende plaat die is/lijkt te zijn samengesteld uit tenminste 2 beelden: een opname van de wereld vanuit der ruimte en daarover heen een gedenksteen/monument voor een overleden kind? Geeft dit de kwetsbaarheid van de aarde weer? Voorspelt dit de teloorgang van onze nog niet zo oude planeet? Het beeld roept vragen op en boeit daardoor.

Foto 3: Een druipsteengrot met een andere, originele kijk op steen. Waar wij doorgaans omlaag kijken naar steen, is hier een ander gezichtspunt gekozen: we kijken naar boven. Maar het geeft ook weer dat steen lang niet zo ondoordringbaar is als we soms denken: heel veel ruimte in deze steen; je staat letterlijk in de steen. En het geeft ok aan dat steen groeit, terwijl we steen toch doorgaans als onveranderlijk beschouwen.

Foto 4: Steen als sieraad. Erg geslaagde combinatie van de roze kleur en de blauwe achtergrond. Ook het facet geslepen glas is mooi in beeld gebracht. Fraaie registratie van een mooi sieraad; technisch sterk uitgevoerd.

Foto 5: Een close-up van een bepaalde soort steen. Interessante details ontbreken niet: de vrijwel doorzichtige stukken (bergkristal?) versus de donkere stukken. Maar wat heeft de maker bedoeld, welke vragen roept hij op? Een duidelijk focuspunt in de foto ontbreekt (alles is scherp, invoerende lijnen ontbreken) en het oog blijft daardoor een beetje “zoeken” in de foto.

Foto 6: Een erg interessante plaat van een dobbelsteen. Die waren oorspronkelijk uit ivoor gemaakt en dus helemaal geen “stenen”. Groot contrast tussen de lichte linker bovenkant en de donkere rechter onderkant (waarbij de witte vlek links onderin enigszins afleidt). Het oog wordt daardoor (op ongebruikelijke wijze) van linksboven naar rechtsonder geleid en komt halverwege de dobbelsteen tegen. De nadruk op het onderwerp wordt verder versterkt door de lijn van de beweging die van boven komt. Erg interessante plaat die uitnodigt tot langer kijken.

Foto 7: Steen is vaak een fundament: de plaats waarop een gebouw kan rusten. Maar nu wordt het anders toegepast: hier kan de mens rusten en hij wordt daartoe ook letterlijk door de tekst uitgenodigd. Een mooie interpretatie van steen. De foto zou wat meer contrast (is een beetje flets) en wat minder vertekening (veel “trechtervorming”) kunnen gebruiken.

Foto 8: van mij zelf. Grafsteen voor een onbekende gesneuvelde soldaat uit de 1e wereldoorlog. De kleine steentjes en de getekende “poppy” zijn daar door kinderen neergelegd. “Lest we forget”.

Foto 9: Stenen lijken hier een bijrol te hebben: het oog wordt namelijk direct naar het stromende water getrokken; de stenen staan langs de rand van de foto en zijn ook “afgesneden”. Anders dan in de overige foto’s staan ze niet in het middelpunt, maar zijn daarom niet minder belangrijk voor het beeld. Dat kon immers alleen ontstaan omdat de stenen het water “sturen”. 

 

 

Martin 21-11-2020

Foto 1: ++    

Aantrekkelijk door de eenvoud. De achtergrond is mogelijk onbedoeld  te scherp en somber en de steen deels onbedoeld onscherp. De lichtval is  heel geslaagd om lang naar te kijken.

Foto 2: ++   

De mooie kleuren (grijs/blauw en de vorm  boeien mij . Mijn fantasie schiet tekort om  er  meer van te vinden . Onrust allom voor mij.    

Foto 3: +++   

Druipsteengrot?  Mooi kompleet. Mooi licht. Mooie details. Kan zo in een reisgids mits. Compositie kan misschien  nog fotogenieker (boeiender)

Foto 4  ++++ 

Wat een ENGEL van een foto.  Bescheiden,  de plaats, de aktie, de waardigheid,  het licht, de presentatie.  Kortom HEMELS .

Foto 5: +++ 

Zie boven “Algemeen B”  Verder voelt de foto “OP z,n KOP”

Foto 6: ++++ 

De foto vraagt om een verhaal. Ik vezin het verhaal zelf. Is de bedoeling ook? Dan extra geslaagd. Ook mbt details, kleur, abstractie. Top.

Foto 7:          

Is van mijzelf. Schiet er eens op.

Foto 8: ++++ 

2 Tijden, 2 Werelden, 2 Leeftijden, 2 Uitingen van betrokkenheid prachtig  symbolisch en origineel  gevangen.

Foto 9: +++ 

Komt heel dicht bij de “OER natuur”. Zie “Algemeen B”  Mooi gevarieerd krachtig, en ook krachtig in beeld gebracht ,om lang naar te kijken. Het beeld schreeuwt om meer te zien !

 

Karel 26-11-2020

Foto01: weinig verassend

Foto02: beetje onduidelijk voor mij, maar roept wel vragen op

Foto03: mooie opname

Foto04: het sieraad komt schitterend uit, mede door de knap gekozen en neergelegde achtergrond

Foto05: mijn eigen opname. Is nog teveel een kiekje, vast leggen wat ik zie. Gemaakt met macro lens, waarbij ik nog niet weet hoe ik diafragma kan instellen.

Foto06: leuke gevonden (dobbel)steen, maar ontzettend knap gemaakt en zo wordt een gewone dobbensteen toch gewoon schitterend

Foto07:ook leuk gevonden (molen)steen? Vind dat soort interpretaties van steen altijd leuk om te zien.

Foto08: een mooie manier van fotograferen en de stenen met tekening op de steen geven dit dan weer een extra dimensie.

Foto09:mooie natuuropname met stenen. Laag standpunt geeft mooi effect van het stromende water